miercuri, 15 august 2012

Tort cu prune si vin

Bine v-am regasit dragii mei! Am revenit dupa un scurt concediu. O sa revin cu povesti din concediu pentru ca s-au intamplat multe si bune. Weekendul a fost unul plin de emotii, pentru ca a avut loc prima intalnire a Bucatarasilor, dar despre asta va voi povesti mai pe indelete in zilele ce vor urma.

Sa revenim la tortul de astazi, facut special pentru mama mea, care isi serbeaza astazi ziua de nastere. Ii dorim sa fie sanatoasa si fericita si sa ne bucuram cat mai mult timp de ea!!!




Ingrediente:

Blat:
50 g ciocolata amaruie
3 oua
75 g zahar pudra
50 g unt
75 g faina
1 lingurita praf de copt
25 g migdale macinate

Crema:
700 g prune
65 g zahar
150 ml apa
2 linguri sirop de zmeura
100 ml vin rosu
1 plic si jumatate de gelatina
500 ml smantana pentru frisca


gem de prune pentru uns blatul
ciocolata topita si fulgi de migdale pentru ornat

Mod de preparare:

Topim ciocolata la foc mic. Separam albusurile de galbenusuri iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Mixam galbenusurile cu zaharul pudra si untul moale pana se albesc si devin spumoase.
Faina o amestecam cu praful de copt si migdalele macinate apoi o incorporam in crema de galbenusuri.
La final adaugam spuma de albusuri alternand cu ciocolata topita. Amestecam usor dupa fiecare.
Turnam compozitia in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc potrivit pana trece testul scobitorii (~20 de minute).
Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Dupa ce s-a racit il ungem cu gemul de prune.

Crema:
Prunele curatate de samburi le punem la fiert impreuna cu vinul, apa, zaharul si siropul de zmeura. Lasam sa fiarba pana se inmoaie prunele (~ 10 minute) apoi dam de pe foc si le pasam.
Gelatina o hidratam in 6 linguri de apa rece timp de 5 minute apoi o punem la topit pe foc mic (atentie sa nu fiarba).
Gelatina dizolvata o adaugam peste piureul de prune inca cald apoi dam la racit.
Dupa ce s-a racit amestecam piureul cu frisca batuta. Eu am folosit frisca neindulcita si am mai adaugat 2 linguri de zahar pudra.
Amestecam usor pana se omogenizeaza.
In jurul blatului montam inelul de tort si turnam crema peste blatul uns cu gem.
Nivelam crema si dam la frigider pentru cateva ore, sau de preferat peste noapte.
Dupa ce s-a intarit crema ornam tortul dupa preferinte.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comentarii:

  1. La multi ani mamei tale! Minunat arata tortul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat arata, Ancuta ma ai? sau l-ai impartit pe tpt deja? Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi ani frumosi mamei tale.Tortul e minunat asa cum ne-ai obisnuit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, draga mea! Pupici si o zi frumoasa!

      Ștergere
  4. Foarte tentatnt tortul, asa ca ma invit la o felie. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani mamei tale si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmm, un tortulet minunat!La multi ani mamei tale!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Licuta.

      Pupici si un weekend frumos!

      Ștergere
  7. La Multi Ani mamei tale! Cred ca e mandra de manutele tale dibace :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. Toate astea sunt datorita ei :)

      Ștergere