duminică, 21 octombrie 2012

Spirale cu mere si stafide

Zilele trecute, in drumul spre casa, Dragos mi-a spus ca vrea cozonac. Buna idee, nimic de zis, dar parca nu prea aveam chef de copt cozonaci. Asa ca mi-am amintit de aceste spirale pe care le-am vazut pe blogul Laurei Laurentiu. Si cum nu ne lipsesc merele din casa (tot Dragos e de vina si pentru asta :) ), s-au potrivit perfect si nu va pot povesti cat de bune au fost. Sunt pufoase si aromate, dulci iar deasupra putin acrisoare. Nu ma credeti? :)
 
 


Ingrediente:

Aluat:
450 g faina
1 ou
220 g iaurt
100 g zahar
1 zahar vanilat
1 praf de sare
25 g drojdie proaspata
ulei pentru uns aluatul

Umplutura:
3 mere de marime medie
2 linguri stafide
3 linguri zahar
1 lingura amidon
1 lingura rasa de scortisoara
1 galbenus si 2 linguri lapte (pentru finisat)

Glazura:
150 g zahar pudra
zeama de lamaie

Mod de preparare:

Cernem faina intr-un castron (eu am framantat intr-o covata pe care am achizitionat-o anul acesta de la Targul Olarilor, si de care sunt foarte mandra :) ) .
Amestecam drojdia cu o lingura de zahar si apoi o dizolvam in putin lapte caldut. Lasam 5-10 minute pana se actizeaza.
In mijlocul fainii facem o gropita in care adaugam restul de zahar, vanilia, drojdia activata si oul. Amestecam putin apoi adaugam iaurtul, sarea si restul de lapte caldut. Framantam bine pana obtinem un aluat elastic, care se desprinde de peretii vasului si nu se mai lipeste de mana.
Ungem aluatul cu ulei si il acoperim cu un servet de bucatarie. Il lasam la loc caldut si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul (~1 ora).
Pana creste aluatul ne ocupam de umplutura: curatam merele si le taiem cubulete. Le calim impreuna cu stafidele si zaharul. Cand incep sa lase zeama adaugam amidonul desfacut in 2-3 linguri de apa rece.
Lasam sa dea 2-3 clocote apoi dam deoparte si adaugam scortisoara. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Dupa ce a dospit aluatul, il rasturnam pe planul de lucru uns cu ulei.
Intindem aluatul intr-o foaie rotunda, groasa de ~1 cm. Ungem aluatul cu ulei iar apoi il taiem in 8 parti (ca pe o pizza) fara insa a taia pana la mijloc. Se pliaza spre mijloc cate doua raze opuse, pana cand obtinem o bila pe care o lasam ~10 minute sa se odihneasca.
Intindem apoi aluatul in foaie dreptunghiulara cu o grosime de ~0,5cm.
Repartizam umplutura pe toata suprafata foii apoi pliem pe lungime, in trei. Taiem aluatul obtinut, cu un cutit bine ascutit, in fasii cu o grosime de 2 cm.
Fasiile le rasucim si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Ungem spiralele cu galbenus de ou desfacut in 2 linguri de lapte.
Dam tava la cuptor la foc maricel pentru 10 minute, iar apoi reducem focul si mai coacem pana se rumenesc frumos deasupra.
Intre timp pregatim glazura. Amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie pana obtinem consistenta unui sos.
Scoatem spiralele din cuptor si le glazuram cat sunt inca calde.

 
Cu aceasta reteta particip la concursul cu arome de toamna, organizat de Pastai de vanilie (unde puteti gasi o gama larga de condimente si arome) impreuna cu blogul Caietul cu retete. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 de comentarii:

  1. Sunt minunate,le-am facut si eu!Arata grozav ale tale!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. WooW!!Delicioase trebuie sa fie!!!! hugs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinatia a fost perfecta. O zi frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. perfect compromis, daca se poate spune asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, dar nu cred ca scap de facut cozonac ;)

      Ștergere
  4. Sunt perfecte Ancuta. Imi place mult ce ai facut acolo si glazura aia de deasupra o ador in combinatie cu umplutura. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timi, glazura chiar a fost cireasa de pe tort. Pupici!

      Ștergere
  5. Ancuta, arata infernal de bine! Mi-ai facut o pofta de zile mari! Superbe! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Andreea. Poftisem si eu vreo 2 saptamanai cu gandul la ele :))

      Ștergere
  6. Anca ai facut niste super bunatati.Bravo.Delicioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc scumpa mea. O saptamana frumoasa!

      Ștergere
  7. Vai cred ca sunt mortale, arata asa bine ca-mi vine sa musc din monitor!! Musai sa fac si eu! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar mortale au fost Paula. Nu o sa-ti para rau, dacale incerci. Pupici!

      Ștergere
  8. Arata demential. Nu stiam ca se pune amidon la mere. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da-mi repede adresa ca vin peste tine!!! Am salvat reteta, abia astept sa o incerc!
    Multumesc mult pt participare, bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio, sper sa-ti placa. Multumesc pentru urari. Pupici!

      Ștergere
  10. Buna ziua!
    Cristina's world si eLady.ro va invita la concurs! Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu sunt experta in aluaturi si cozonaci dar am sa-mi incerc norocul. Spiralele tale arata tare bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Excelente sunt ! Multumesc pentru reteta Anca.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo Ancuta. Imi place cum gatesti

    RăspundețiȘtergere
  14. Merg bine si cu mere razalite sunt bune le-am facut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au plăcut. Te mai astept cu drag!

      Ștergere