marți, 5 martie 2013

Tarta cu mere si aluat fraged

Iarna aceasta nu prea am facut deserturi cu mere, cu toata ca ne plac foarte mult. Zilele trecute insa mi s-a facut pofta de un astfel de desert, asa ca nu am stat pe ganduri, si m-am pus pe treaba. Rezultatul a fost aceasta tarta aromata cu aluat subtire si fraged.



Ingrediente:

Aluat fraged:
300 g faina
200 g unt
1 ou
125 g zahar
un praf de sare

Umplutura:
1 kg mere
1 lingurita scortisoara
2-3 linguri zahar

In plus avem nevoie de:

1 lingura pesmet
1 galbenus pentru uns deasupra

Mod de preparare:

Cernem faina intr-un bol. Adaugam zaharul, sarea si  untul rece taiat bucatele iar in mijlocul fainii adaugam oul. Framantam un aluat care nu se mai lipeste de maini. Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp pregatim umplutura. Curatam merele si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Le punem pe foc mic impreuna cu zaharul si amestecam pana scade tot sucul lasat. La final adaugam scortiosara si amestecam. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Ungem o tava rotunda cu unt. Scoatem aluatul din frigider si intindem o foaie din 2/3 de aluat. Asezam foaia usor in tava si ridicam putin si pe margine. Presaram pesmet pe toata suprafata foii apoi asezam umplutura de mere.
Din restul de aluat intindem o foaie cu care acoperim tarta. Taiem surplusul de aluat si presam putin marginile.
Intepam toata suprafata cu o furculita apoi dam la cuptor la foc potrivit.
Dupa 10 minute scoatem tarta si o ungem cu galbenus de ou. Dam din nou la cuptor pana cand tarte se rumeneste uniform (~20-25 de minute).
Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca apoi o pudram cu zahar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comentarii:

  1. Ce buna e,parca simt miros de scortisoara!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioasa tarta!! Nici eu n-am facut multe dulciuri cu mere, desi imi plac si mie. Tarta ta pare super buna si aromata! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Super buna placinta ta..Imi place mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bune tartele astea, doar ca la mere eu le prefer bucati, nu stiu de ce ca doar tot mere sunt dar nu prea le mananc razuite (pitici neastamparati) :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Ancuta. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii '20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de "Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate". Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html

    O primavara frumoasa sa ai :)

    RăspundețiȘtergere