luni, 6 ianuarie 2014

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Bine v-am regasit in noul an! Din cauza unei viroze nu am ajuns sa va urez inca, dar sper ca nici astazi nu este prea tarziu. Va doresc un an cu multa sanatate, liniste si intelegere!!!

Vreau sa urez si sarbatoritilor multa sanatate, si pentru ca am si eu un Ion in familie, am facut o prajitura rapida, cremoasa si gustoasa :)



Ingrediente:

Blat:
6 albusuri
100 g zahar
130 g nuca macinata
1 lingurita extract de vanilie
1/2 praf de copt
2 linguri faina

Crema:
6 glabenusuri
150 g zahar
400 ml lapte
2 linguri amidon
1 plic budinca de vanilie
200 g unt

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea cremei. Mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc si devin cremoase. Separat amestecam praful de budinca cu amidonul si turnam usor laptele rece peste ele. Amestecam pana cand se dizolva apoi le adaugam peste galbenusuri. Punem amestecul la fiert pe baie de aburi si fierbem pana cand incepe sa se ingroase. Dam apoi deoparte, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca complet.
Intr-un vas mixam untul moale pana cand devine spumos apoi adaugam cate o lingura din budinca racita. Mixam pana cand incorporam toata budinca, iar crema devine fina.
Pentru blat mixam albusurile spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana cand spuma luceste.
Amestecam faina cu nuca si praful de copt si o adaugam peste spuma amestecand usor, cu miscari de jos in sus. La final adaugam extractul de vanilie si amestecam usor.
Turnam compozitia in tava mare de la aragaz (30x34 cm), tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana cand se rumeneste usor la suprafata. Scoatem din tava si lasam sa se raceasca complet inainte de a scoate hartia de copt.
Blatul racit il taiem pe lungime in trei fasii egale. Pe un platou punem o fasie de blat peste care intindem uniform jumatate din cantitatea de crema. Acoperim cu cel de-al doilea blat si intindem restul de crema. Deasupra punem ultima fasie de blat si presam usor cu mana.
Pentru ornat am folosit ciocolata topita impreuna cu 3-4 linguri de lapte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comentarii:

  1. Ai pregatit o prajitura ca o adorm..Bravo Anca si La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat arata prajitura asta ;) La multi ani Ancuta, si sarbatoritului tau! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani !
    Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
    http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mimmi iti multumesc mult pentru invitatie. Pup!

      Ștergere
  4. buna, ce diametru are tava in care ati facut prajitura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am notat si in reteta: tava are 30*34 cm iar blatul l-am taiat in trei fasii, pe lungime.

      Ștergere
  5. Recomand sa evitati folosirea cremelor/budincilor la plic(altceva decat multe E-uri nu contin), mai ales ca se poate obtine cu succes o crema excelenta cu ingrediente naturale. In rest, foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule, daca citeai toata reteta poate observai ca ingredientele sunt cat se poate de naturale, in afara de plicul de budunca de care te-ai împiedicat :D.

      In alta ordine de idei, eu iti recomand sa te semnezi atunci cand comunici cu cineva. Asa este politicos...

      Ștergere
  6. Imi pare rau ca ai luat-o personal. In afara de plicul de budinca, am apreciat totul ca fiind foarte bun. Dar se vede ca nu stii sa primesti o observatie fara sa lovesti inapoi.
    P.S. O persoana 100% transparenta nu modereaza comentariile ci le lasa la vedere, pe toate, inclusiv cele mai putin placute ("asa e politicos"). Sarbatori cu bine si inima blanda, iti ureaza un anonim nepoliticos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma deranjeaza o observatie, atata timp cat este una constructiva. In cazul de fata nu a fost o astfel de observatie. In ultima vreme prea se bate moneda pe mancarea fara E-uri, de care insa nu ne putem feri in totalitate. Este alegerea fiecaruia daca incearca retete de pe acest blog.

      Blogul acesta este casuta mea virtuala. Am ales sa moderez comentariile pentru ca este dreptul meu sa nu las pe oricine sa-mi intre cu bocancii in casa.

      Iti urez un an nou cu liniste si intelegere!

      Ștergere