duminică, 26 octombrie 2014

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Astazi, in zi de sarbatoare, am venit cu o prajitura delicata si cremoasa si vreau sa urez multa sanatate tuturor sarbatoritilor. Sper sa incercati prajitura si sa va placa. 
 


Ingrediente:

Foi:(ingredientele sunt pentru o foaie, dar vom avea nevoie de trei foi)
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri nuca macinata
3 linguri faina
3 linguri apa

Crema:
200 g unt
3 galbenusuri
1 plic budinca de vanilie
150 g zahar
500 ml lapte
1 lingurita extract de vanilie

Glazura:
5 linguri zahar
3 linguri cacao
3 linguri apa
2 linguri unt

In plus avem nevoie de: 
de doua ori 150 g zahar ars

Mod de preparare:

Pentru foaie mixam albusurile spuma cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand luceste. Adaugam pe rand galbenusurile si mixam dupa fiecare iar apoi adaugam apa. Amestecam faina cu nuca macinata si o incorporam usor in aluat.
Turnam compozitia in tava dreptunghiulara (25*35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor, la foc potrivit timp de ~20 de minute, sau pana cand se rumeneste usor deasupra.
Scoatem foaia din tava si indepartam hartia de copt.
La fel vom proceda si cu celelalte doua foi.
Pana cand se coace prima foaie preparam caramelul din 150 g zahar.
Ardem zaharul pana cand devine auriu iar apoi il intindem peste foaia inca fierbinte.
La fel procedam si cu cea de-a doua foaie, astfel la final vom avea doua foi cu caramel iar cea de-a treia fara caramel.
Lasam foile sa se raceasca si pregatim crema.
Mixam galbenusrile cu zaharul pana cand devin spumoase apoi adaugam praful de budinca si laptele.
Punem amestecul pe foc mic si amestecam pana cand se ingroasa. Dam de pe foc, acoperim cu folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Mixam untul spuma si adaugam treptat crema de oua, mixand continuu.
Pe un platou asezam o foaie cu caramel peste care intindem jumatate din crema. Acoperim cu cealalta foaie cu caramel si restul de crema. La final punem ultima foaie.
Pentru glazura amestecam zaharul cu cacaoa si apa si le punem pe foc pana se topeste zaharul. Dam deoparte si adaugam untul. Amestecam pana se omogenizeaza apoi punem glazura pe prajitura, incepand din mijloc. Ornam dupa preferinte.
Lasam sa se intareasca glazura si sa se inmoaie putin foile, apoi putem portiona.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comentarii:

  1. Heeei,Ancuto,tu ma faci sa dau fuga la tine! Ce prajiturica buna ai facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-am asteptat. Cred ca te-ai pierdut pe drum :))

      Ștergere
  2. Combinatia de vaniie si caramel este desavarsita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut foile cu caramel dar nu am reusti sa fac si crema sa o asamblez, am lasato pt a doua zi, oare se va mai inmuia caramelul sau ramane crocant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caramelul se va înmuia si daca pui crema a doua zi, trebuie doar sa stea macar cateva ore. Ma bucur ca ai incercat reteta.

      Ștergere