duminică, 7 iunie 2015

Prajitura cu ciocolata si vanilie

Imi plac prajiturile cremoase si tocmai mi se facuse pofta de o astfel de prajitura. Am ales sa fie cu crema de vanilie si ciocolata, ca sa impacam toate gusturile :). Merge foarte bine intr-o zi de sarbatoare, dar si intr-o zi oarecare, fara un motiv anume. Sau motiv ar fi... pofta de ceva dulce :)




Ingrediente:

Foi:
6 albusuri
6 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
6 linguri nuca macinata
3 linguri faina

Crema:
6 galbenusuri
500 g lapte
5 linguri zahar
1 pastaie de vanilie
3 linguri amidon
100 g ciocolata neagra
100 g unt

Pentru ornat:
50 g ciocolata neagra + 2 linguri lapte
50 g ciocolata alba + 2 linguri lapte

Mod de preparare:

Pentru foi mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa.
Faina o amestecam cu nuca macinata si o incorporam usor in spuma, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava de aragaz (30*34 cm), tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit, pana cand se rumeneste usor deasupra. Scoatem blatul din tava si il lasam la racit apoi indepartam cu grija hartia de copt.

Pentru crema desfacem amidonul in 3-4 linguri de lapte rece apoi il adaugam peste galbenusuri si mixam.
Separat despicam pastaia de vanilie si scoatem semintele cu varful unui cutit. Punem pastaia si semintele in lapte si le punem pe foc mic pana cand incepe sa fiarba.  Luam laptele de pe foc, scoatem pastaia si il adaugam in fir subtire peste galbenusuri, mixand continuu. Punem amestecul pe foc mic si amestecam pana se ingorasa, ca o budinca.
Dam crema deoparte si o impartim in doua parti egale. In una din parti adaugam ciocolata rupta bucati si amestecam pana se topeste. Acoperim amandoua cremele cu folie alimentara si lasam la racit.
Dupa ce s-au racit mixam untul moale si adaugam treptat crema de vanilie mixand continuu.
Blatul racit il taiem in trei fasii egale.
Pe un platou asezam o foaie peste care intindem crema de ciocolata. Asezam a doua foaie si intindem crema de vanilie. Acoperim cu ultima foaie.

Pentru ornat topim ciocolata neagra impreuna cu laptele. Punem ciocolata intr-o punga la care ii taiem unul din colturi. Trasam linii peste prajitura. La fel procedam si cu ciocolata alba.
Dam apoi prajitura la frigider pentru cateva ore.
Dupa ce a stat la frigider se portioneaza cu un cutit trecut prin apa calda.

Sursa (cu modificari)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comentarii:

  1. Buna :) cum ati aranjat prajitura ca sa nu dea crema pe langa? ati pus-o intr-un vas special?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema este destul de consistenta si nu va curge pe margine. O vei putea întinde cu spatula. Spor la prajiturit! Te astept cu impresii.

      Ștergere