marți, 24 noiembrie 2015

Paine felii cu usturoi (Pull apart bread)

Iata ca a venit si iarna... de unii mult asteptata (a se citi: Dragos), iar de altii mai putin. Eu ma numar printre cei care nu o prea asteapta. Dar tot are si iarna farmecul ei, daca ne gandim ca se apropie sarbatorile, iar noi le vom petrece anul acesta in formatie largita.
Imi place ca atunci cand afara e frig, sa dau drumul la cuptor si sa coc ceva bun pentru cei dragi, ai mei. Asta inseamna pentru mine acasa, inseamna implinire, inseamna dragoste.

Dar haideti sa va spun si cum sta treaba cu painea asta cu usturoi. Este o paine simpla, aromata si care nu are nevoie de nicio alta mancare langa ea, poate doar o cana de lapte batut.



Ingrediente:

Aluat:
375 g faina (3 cani)
300 ml apa calduta (1 1/4 cani)
7 g drojdie uscata (25 g drojdie proaspata)
1 lingura rasa zahar
1 lingurita sare
1 lingura ulei de masline

Umplutura:
45 g unt
patrunjel verde tocat
6-7 catei de usturoi zdrobiti
1/2 lingurita oregano
1/2 lingurita cimbru
sare, piper

Pentru uns:
1 galbenus
2-3 linguri lapte

Mod de preparare:

Framantam aluatul din timp, pentru ca va trebui sa stea la dospit.
Dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in putina apa calduta si o lasam 10 minute sa creasca. Intre timp cernem faina intr-un bol. Facem  o gropita in mijloc unde vom adauga drojdia activata.
Pe margini punem sarea si uleiul apoi incepem sa framantam si adaugam apa calduta. Framantam un aluat care nu se mai lipeste de mana. Daca este nevoie mai adaugam putina faina.
Toata aceasta operatiune o puteti face cu ajutorul unui robot de bucatarie la care atasati carligul pentru framantat, sau puteti folosi masina de paine.
Dupa ce am framantat acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).
Pana dospeste aluatul pregatim umplutura. Amestecam untul moale cu usturoiul zdrobit si restul condimentelor. Puteti folosi si alte ierburi, in functie de preferinte.
Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa infainata si il intindem in foaie dreptunghiulara. Intindem untul aromat pe toata suprafata foii.
Taiem apoi foaia in fasii late de ~10 cm. Asezam fasiile una peste alta si le taiem in dreptunghiuri potrivite pentru tava in care le vom coace.
Asezam "teancurile" "in picioare" in tava, asa incat atunci cand scoatem painea din tava sa putem desprinde felii.
Acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam sa creasca 15-20 de minuteiar apoi o ungem cu galbenusul desfacut in 2-3 linguri de lapte.
Dam tava la cuptor, la foc potrivit pana cand painea se rumeneste frumos deasupra.
Se lasa putin la racit iar apoi se desprind felii. La noi aceasta paine a avut o viata foarte scurta :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comentarii: