miercuri, 8 noiembrie 2017

Tort cu lapte batut, mascarpone si caramel

Va spun sincer ca mi se face cateodata dor de un desert cremos. La fel s-a intamplat si acum, asa ca mi-am facut pofta cu acest tort delicios. Combinatia de crema cu ciocolata alba, mascarpone si caramel a fost perfecta. Vi-l recomand cu drag, mai ales ca se face destul de usor.

Si pentru ca tot am adus tortul in zi de sarbatoare, va urez tuturor: LA MULTI ANI!!!  Sa fiti sanatosi si fericiti!
 

Ingrediente:

Blat:
300 g faina
1 praf de copt
45 g cacao
250 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
6 oua
225 g unt topit
190 ml lapte batut

Crema:
130 g ciocolata alba
60 ml lapte
250 g mascarpone
300 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
10 g gelatina

Caramel:
130 g zahar
55 g unt
100 ml smantana pentru frisca

Pentru ornat:
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea blatului. Amestecam faina cu praful de copt si cacaoa. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si amestecam. Adaugam pe rand ouale, mixand dupa fiecare apoi untul topit si racit. La final adaugam laptele batut si mixam pana cand se omogenizeaza.
Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor, la foc potrivit pentru 30-40 de minute, sau pana trece testul scobitorii.
Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Dupa ce s-a racit il taiem in trei foi. Textura foilor va fi una umeda.
Pentru crema punem gelatina la hidratat in 4-5 linguri de apa rece. Ciocolata o topim impreuna cu laptele, pe foc mic. Dam deoparte si omogenizam.  Lasam sa se raceasca pana ajunge la o temperatura suportabila la deget.
Gelatina o topim la foc foarte mic, avand grija sa nu fiarba. Adaugam ciocolata topita peste gelatina si amestecam pana se omogenizeaza.
Separat mixam branza mascarpone pana devine cremoasa apoi adaugam treptat ciocolata si mixam bine.
Smantana pentru frisca o mixam pana devine spuma, apoi adaugam cele doua linguri de zahar pudra si mixam bine. Adaugam frisca batuta peste crema de mascarpone si amestecam cu grija pana cand se omogenizeaza.
Pe un platou asezam o foaie de blat iar in jurul ei montam inelul pentru tort. Peste blat punem jumatate din crema de mascarpone si nivelam. Acoperim cu alta foaie de blat si intindem restul de crema. Deasupra punem ultima foaie si dam tortul la frigider pana cand preparam caramelul.

Pentru caramel topim zaharul pe foc mic pana cand devine auriu apoi adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana cand se topeste. Adaugam smantana pentru frisca si amestecam. Lasam pe foc mic pana cand se ingroasa putin. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca putin.
Scoatem apoi tortul din frigider si intindem caramelul pe toata suprafata blatului. Dam la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte.
Inainte de servire desfacem inelul detasabil si ornam tortul cu frisca batuta.
Taiem tortul cu un cutit bine ascutit, trecut prin apa calda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un comentariu:

  1. Wooow ce bine arată! Ce poftă mi-ai făcut! 😘💗 (mena)

    RăspundețiȘtergere