miercuri, 31 ianuarie 2018

Tort cu lichior de oua

Odata cu ultima zi din ianuarie se incheie ciclul aniversarilor de iarna din familia noastra. Pauza nu e lunga, doar pana cand vine primavara.
Eu sunt cea care inchei aniversarile din sezonul rece si nu puteam altfel decat cu un tort. De data aceasta tortul este "putin" alcoolizat, deci interzis minorilor :). Daca va place lichiorul de oua va pot garanta ca acest tort va va cuceri. Va provoc sa il incercati! :)
 
 



Ingrediente:

Blat:
5 oua
100 g unt
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
250 g nuca macinata
3 linguri faina
1 lingurita praf de copt
100 g ciocolata amaruie rasa
3 linguri lichior de oua

Crema:
6 foi de gelatina (10 g)
200 ml lichior de oua
20 ml lichior de prune (optional)
150 g ciocolata alba
650 ml smantana pentru frusca
2 linguri zahar pudra

Topping:
200 ml lichior de oua
3 foi gelatina

Decor:
100 g ciocolata amaruie
30 g unt
3 linguri lapte
200 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra

Mod de preparare:

Pentru blat mixam untul moale impreuna cu zaharul si vanilia pana cand devine spumos iar apoi adaugam pe rand galbenusurile. Adaugam apoi lichiorul de oua si mixam.
Separat batem albusurile spuma impreuna cu un praf de sare iar apoi adaugam spuma peste compozitie si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Ciocolata se da pe razatoare sau se marunteste in robot iar poi o amestecam cu faina, praful de copt si nuca macinata.
Adaugam amestecul peste aluat si amestecam usor, pana cand se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm), tapetata cu hartie de copt. Preancalzim cuptorul apoi coacem blatul la foc potrivit (180 grade C) timp de 30-40 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a copt, scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Incepem cu pregatirea cremei. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Ciocolata o rupem bucatele si o punem la topit impreuna cu 150 ml smantana pentru frisca fara a lasa sa fiarba. Dam de pe foc si amestecam pana cand se omogenizeaza apoi adaugam lichiorul de oua si cel de prune. Amestecam bine. Scurgem gelatina de apa si o dizolvam la foc mic, fara sa fiarba. Adaugam cate o lingura de crema peste gelatina si amestecam pana cand ajung la temperaturi apropiate. Amestecam cele doua creme.
Separat mixam 500 ml smantana pentru frisca iar apoi adaugam crema de ciocolata si amestecam usor pana cand se omogenizeaza.
Punem blatul racit pe un platou si montam in jurul lui inelul de tort. Peste blat turnam crema de lichior cu ciocolata si nivelam. Dam tortul la frigider pentru o ora.
Pregatim apoi toppingul. Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru 5 minute. Scurgem gelatina si o dizolvam la foc foarte mic. Dam de pe foc si adaugam incet lichiorul amestecand bine.
Turnam toppingul peste crema si dam la frigider pana se incheaga.
Pentru decor topim ciocolata impreuna cu untul si laptele. Dam de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza si ajunge la o temperatura suportabila la deget. Ornam marginea tortului apoi batem frisca impreuna cu zaharul pudra si ornam dupa preferinte.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comentarii: